Първа стъпка:
Когато се появи желание за закупуване на юрта следва добре да сте информирани какво представлява това съоръжение. То не е палатка, а дом, който изисква редовна поддръжка.

Втора стъпка:
след като получите необходимата информация следва да се замислите за какво ще се използва юртата ви. Сезонно или целогодишно, къде ще я поставите, за живеене, за гости, за туризъм или друг бизнес.

Трета стъпка:
Да се запознаете какво ви предлагат различни производители ( с интернет бихте могли да получите голям обем информация). При избора на производител трябва естествено да се отнесете толкова сериозно, колкото бихте се отнесли при покупката на каквато и да е било ценна вещ. Уверете се, че действително срещу парите си ще получите професионализъм, качество и не на последно място – юрта (а не бунгало, палатка, тента, или шатра).

Четвърта стъпка:
да вземете информирано решение.

Какво ви предлагаме ние:
Юрти базов модел:

  • с площ от 25 кв. м до 40 кв. м от;
  • с площ 16 до 24,99 кв. м;
  • с площ до 15,99 кв. м.

Вариациите са в зависимост от квадратурата, предназначението, материалите и в тази връзка необходимите функции, които следва да изпълнява юртата, както и количеството на избраните и използвани екстри. За сравнение, в редица европейски държави, юртите са на цени започващи от € 350 – € 500 за кв. м /в България юртите са от 50% до 3-4 пъти по-евтини/, но много често клиентите искат някои допълнения, когато това ще бъде постоянното им жилище. Към сумата на инвестицията може да има и разходи за допълнително оборудване, свързани с климатичните условия и спецификата на района в който се разполагат, тъй като има райони с големи температурни амплитуди, със силни ветрове, с ежегодни тежки валежи от дъжд и сняг.
Типичните размери варират от 11 кв.м до 100 кв. м, като най-предпочитани са юртите в диапазона 11-50 кв. м. Има и юрти над 100 кв.м, достигащи дори до 250 кв.м, но те се използват за други, по-специфични цели.
Трябва да се има предвид, че довършителните работи по интериора (като например врати, подови настилки, шкафове, плотове, легла, преградни стени и др.), както и възможности за включване в техническата инфраструктура (вода, мръсен канал, ток), а също и изграждане на бани, тоалетни, кухни и пр., са допълнителна инвестиция.

От какво зависи крайната инвестиция?

На първо място от избора дали юртата ще е от 100% екологични материали, или е изработена с изкуствени материали, или е смесен вариант. Практиката показва, че най-удачен е смесения вариант, т. е. вътрешните покривала и конструкцията да са от естествени материали, а външното покривало – от изкуствени материали, за да издържат повече.
Предлаганите от нас базови модели включват: дървена конструкция (от чам, липа или топола, а по-скъпия вариант с пръти от мъждрян) с рамка за врата (без врата), корона (дървена), топлоизолационно покривало от вълна (1 кг/кв. м.), хидроизолационно покривало (дишаща мембрана), външно покривало от акрил и такелаж.